Karácsonyi rémálom

Magyarországon az ittas vezetés után a vezetés közbeni mobilkészülék használat okozza a legtöbb halálos balesetet az utakon. Erre való felhívásként immáron harmadik alkalommal forgattunk a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányságnak, a “Mindenki hazaérjen” projekt keretein belül.

Új kollégánk állt elő az ötlettel, hogy forgassunk a karácsonyi időszak miatt egy ünnepi témájú prevenciós reklámfilmet. Az alap koncepciót úgy terveztük, hogy egy erős karácsonyi hangulattal kezdjünk, majd egy tragédiaszerű, hirtelen befejezéssel érjen véget a filmünk.

Mi is meglepődve tapasztaljuk nap, mint nap, hogy vezetés közben rengeteg ember használja mobilkészülékét, ezeknek a személyeknek készítettük a filmet elrettentésképpen. Úgy gondoltuk, ha egy emberi életet is megment a film, akkor már megérte elkészíteni.

A folyamat, mint mindig, most is a szervezéssel kezdődött megbeszélések formájában. Ezt követte a forgatókönyv megírása és a diszpóskönyv.

Elérkezett az első forgatási nap. A megszokottól eltérően az autós jelenettel kezdtünk, hogy a történet szerint a “család vacsora közben” a felvétel során a tényleges videót láthassa a tablet kijelzőjén, ezzel elősegítve, hogy precíz legyen a párbeszéd dinamikája.

A szinte egyetlen és mondhatni komplikáltabb feladat a fények beállítása volt. Egy viszonylag forgalmas úton vettük fel a jeleneteket telefonnal, hogy a lehető legélethűbb legyen, azonban látszódott a telefon kameráján is, hogy az autó nem mozog. A szereplőnk természetesen nem vállalta, hogy vezetés közben használja a mobiltelefont, ezért le kellett takarnunk a szélvédőn kívül szinte minden ablakot a gépjárműn, körbe-körbe forogtunk a fényekkel az autó mellett a gurulás illúzióját keltve. Pár próbálkozás után megszületett a felvétel, amivel nyugodtan tértünk haza és felkészültünk a következő forgatási napra.

A második napon került sor a benti felvételek leforgatására. A helyszínt olyan ünnepi hangulatúra sikerült berendeznünk, hogy mindenkinek előhozta a karácsonyi hangulatát. 

Sok statiszta jelent meg a felvétel során, ami kisebb koordinációs nehézségeken kívül teljesen jól működött.

A kevés párbeszéd miatt könnyen és gördülékenyen tudtunk haladni, 3 órával a kezdés után véget is ért a forgatás. Mindenki elégedetten tért haza.

A felvételek közben ügyeltünk a script minden egyes részletére, ezért viszonylag könnyen és gyorsan sikerült is a filmet megszerkesztenünk.

Az elkészült videó publikálása után sok pozitív visszajelzést kaptunk az ügyféltől és a nézőktől egyaránt, amit örömmel olvastunk!