fbpx

Hogyan forgass filmet ipari környzetben?

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Kecskeméti székhelyű cégként sokat forgatunk a környező üzemekben, mint mondjuk a Mercedes-Benz gyárban és a beszállítóinál. A szakmabeliek általában furán néznek rám, amikor csillogó szemekkel arról mesélek, hogy ez milyen izgalmas téma és forgatási helyszín egyben. Mindjárt el is magyarázom, hogy ezt miért gondolom így. Egy szokványos filmforgatáson neked kell bepozícionálni, megkoreografálni a cselekményt, ami valljuk be, hogy rengeteg idő és energia. Ezzel szemben egy gyártósoron mindig ugyanaz a mozgás, gyönyörűen monoton, neked csak azokat a plánokat kell mindig megtalálnod, amitől valóban izgalmas lesz a képvilágod.

Viszont most jön a hatalmas nagy DE, ami meg fogja különböztetni a munkád minőségét a középszerűtől. Az pedig, hogy be mered-e rakni az akármilyen autónyi értékű kamerádat egy gyártócellába egy mozgó gépsor és egy gyártó robot mellé, ami nem fog megkérdezni mielőtt elkaszálja a cuccaidat. Ha minden rendben zajlik és a felszerelésed túléli, akkor ezek olyan felvételek lesznek, mint amilyen senki másnak sem lesz. A tervezéshez idő kell, miközben haladni is kell ugyanúgy. A gyártósort nem fogják a kedvünkért többször megállítani, mert minden egyes ilyen leállást darabszámbeli veszteségnek könyvel el a cég és ugyebár közel két percenként “kipottyan” egy új Mercedes, ami állítólag drága, nekem még nincsen.

A tippjeim a következők, ha kimagasló minőségű filmet szeretnél gyártani:

1. Legyél jó megfigyelő: memorizáld a gépek mozgását és viszonyítsd azokat egy fix tárgyhoz. Csinálj fotókat előtte, mert a cellán kívülről nézve minden egyszerűbbnek tűnik.

2. Használj egyszerre több kamerát: ha van kellő eszközparkod hozzá, akkor pörgősebben tudsz dolgozni.

3. Világíts be aksis lámpákkal: ha megvannak az élfényeid, akkor már nyertél, mert a látvány már profinak fog hatni. Azért is használj akkusat, hogy a kábelekkel ne menjen el plusz időd, ha egyáltalán talász hozzá  dugaljat.

4. Csalhatsz is: használj egy durván zoom-os objektívet, pl. mi a Xeen 135 mm-esünkön keresztül nem látszanak a cellák rácsai, tökéletesen közelieket lehet vele készíteni.

Ha bármilyen egyéb kérdésed felmerül, akkor pedig keress minket bizalommal.

Jó forgatást!

Somos Bálint